Óvodai intézkedési terv járványügyi készenlét idejére

Dunavarsány Város Önkormányzat Weöres Sándor Óvoda

INTÉZKEDÉSI TERV A 2020-2021. NEVELÉSI ÉVBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL

Tisztelt Szülők!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2020. szeptember 7-i dátummal módosított – a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről szóló – intézkedési terve (2. verzió) alapján, az intézményünkre vonatkozó eljárásrendben is módosítások (a megfelelő hivatkozásokkal alátámasztva) történtek, melyet a csatolt intézményi intézkedési tervben olvashatnak részletesen. Az eljárásrend kiterjed a gyermekekre, az óvodapedagógusokra, az intézmény nevelő-, oktató munkát segítő és technikai dolgozóira, a szülőkre, valamint a külső partnerekre egyaránt.

Tájékoztatom Önöket, hogy az EMMI, illetve az NNK által kiadott utasításokban foglaltak betartása minden érintett számára kötelező, azt felülbírálni csak a fentebb jelzett hivataloknak van joga! Kérem, hogy mindannyiunk egészsége védelmében kiemelten figyeljenek az alábbi szabályokra!

  • Az intézményt kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja!
  • Az a gyermek vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával, vagy kórházi zárójelentéssel jöhet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.
  • A koronavírusra utaló panaszok: láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya, valamint kevésbé specifikus tünetek, mint a fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés.Amennyiben valamelyik gyermeknél a fenti tüneteket észleljük az óvodában, elkülönítjük az erre előkészített helyiségbe. Az értesítést követően a szülőnek kötelező mielőbb hazavinnie a gyermeket! A mindenkori járványügyi megelőzési intézkedések protokollja szerint értesíteni kell a háziorvost, és az ő utasításait követni.
  • Amennyiben a gyermeknél koronavírus-gyanú, vagy igazolt fertőzés áll fenn, a szülőnek kötelező az óvodát értesítenie!
  • Ha a beteg (koronavírussal fertőzött gyermek) legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani.
  • A külföldről való hazautazás esetén a családoknak a mindenkori járványügyi megelőzési intézkedések protokollját kell követniük, és erről az óvodát értesíteni.
  • Azon gyermekek óvodai hiányzását, akik a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartoznak tartós betegség (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, stb.) vagy például immunszupprimált állapot miatt, amennyiben az erről szóló orvosi igazolást, szakvéleményt a szülő bemutatja, a gyermek esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek hatósági karanténba kerül, a részére előírt karantén időszakára.
  • A szülők és külső partnerek a bejárati kaputól csak szájmaszkban léphetnek be az intézmény területére, melyet a távozásig kötelesek viselni! Az óvoda épületeibe történő belépést követően kötelező a bejáratnál elhelyezett fali kézfertőtlenítő egység használata!A járványügyi megelőzési szabályok változásának függvényében módosulhat az óvoda eljárásrendje is.

Tisztelettel,

Varga Beatrix

Óvodavezető