Változtak az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

Tájékoztatás az avar- és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok változásáról

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontja ad lehetőséget a települési önkormányzat képviselő-testületének a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítására.

Felhívom a figyelmet, hogy a fenti törvényi rendelkezés 2021. január 01-ét követően hatályát veszti, így abban az esetben is szigorúan tilos lesz az avar és kerti hulladék szabadtéri égetése, ha az önkormányzat jelenleg rendelkezik erre vonatkozó helyi rendelettel.

Fentiek értelmében tehát Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2017.(X.11.) önkormányzati rendelet szerint 2020. december 31-ig minden pénteki napon lehet avart- és kerti hulladékot égetni, ezen dátumot követően azonban Dunavarsány közigazgatási területén is tilos az avar- és kerti hulladék szabadon történő égetése.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ) 225. §-a értelmében: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használta során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Felhívom továbbá a figyelmet, hogy az OTSZ. 226. §-ában megfogalmazott irányított égetés nem keverendő össze az avar és kerti hulladékok égetésével. Az irányított égetés jellemzően tarlóégetést jelent, melynek tényét legalább 5 nappal korábban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz írásban be kell jelenti, illetve további feltételekhez kötött az ezirányú tevékenység végzése.

A fenti jogszabályi rendelkezések megszegőivel szemben az elsőfokú tűzvédelmi hatóság a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011.(XII.7.) Korm. rendelet lapaján 10.000.- forinttól 3.000.000.- forint összegű tűzvédelmi bírásgot szabhat ki.

dr. Szilágyi Ákos
jegyző