Még a választás napján is kérhető mozgóurna

A június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson a választópolgárok mozgóurnával is szavazhatnak, amennyiben egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak a szavazóhelyiségbe elmenni és ott leadni szavazatukat.

Fontos, hogy mozgóurnát nem lehet igényelni szavazásnapi munkavégzésre hivatkozva, azonban a munka törvénykönyvéről szóló 2014. évi I. törvény 2022-es módosulása alapján a munkavállalók számára, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról 2015. évi XLII. törvény alapján a hivatásos állomány (pl. rendőr) számára lehetővé kell tenni, hogy az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán, továbbá népszavazáson szavazhasson.

Erre hivatkozással kérheti a munkavállaló, hogy munkáltatója engedélyezze számára a szavazás idejére a távolmaradást.

A mozgóurna igényléséhez a választópolgárnak kérelmet kell benyújtania, mely beadható online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján, illetve postai úton is bármely helyi választási irodához.

A korábbi választásokhoz képest újdonság, hogy ha a mozgóurnát igénylő választópolgár megjelenik a szavazóhelyiségben, akkor ott leadhatja szavazatát, amennyiben a mozgóurna a szavazóhelyiségben van.

További részletek, forrás👉 https://www.valasztas.hu/sajtokozlemeny-2024/