Felhívás a veszettség vírus terjedésének megelőzésére

Felhívás a veszettség vírus terjedésének megelőzésével kapcsolatos jogszabályi kötelezettségek betartására

Tisztelettel felhívjuk lakosaink figyelmét, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a veszettség esetek hazánkban, és nem csak a vadállomány érintett, hanem volt sajnos kutya, szarvasmarha, macska is.

Állatorvosgenerációk összehangolt és szervezett munkájának köszönhetően az elmúlt évtizedekben maximum szórványos esetek fordultak elő hazánkban. Most ukrán szomszédaink nem tudnak kellő pénzt és energiát fordítani a háziállataik illetve a vadállományok veszettség elleni védelmére, így sorra érkeznek hozzánk a veszett állatok a zöld határon át.

A veszettség gyógyíthatatlan és halálos betegség.

A legutóbbi hírek szerint egy veszettségfertőzött macska emberre támadt.

A NÉBIH közleménye az esetről az alábbi linken olvasható:

https://portal.nebih.gov.hu/-/ujabb-veszettseggel-fertozott-allat-ezuttal-emberre-is-tamadt

Figyelemmel a kóbor állatok magas számára, arra, hogy ezen állatok oltása nem megoldott, a vadon élő állatokra, továbbá arra, hogy a vírus harapással, a nyílt sebbe jutva terjed, mindössze hetek kérdése, hogy mikor bukkan fel a veszettség vírus a határtól távolabbi területeken is.

A NÉBIH felhívta most is a kutya- és macskatartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás rendszeres beadatásának kiemelt fontosságára!

A veszettség elleni védőoltás nem egy fakultatív lehetőség a kutyatartók számára, és a kijárós macskák számára is erősen javallott.

Kérjük, hogy amennyiben valakit megharap bármilyen állat akkor azonnal forduljon háziorvoshoz.

Felhívjuk a figyelmet, arra, hogy a veszettség 100%-ban gyógyíthatatlan, halálos betegség!

Dunavarsány, 2023. január 31.

Dunavarsányi Közös Önkormányzati Hivatal