Utazási alternatívák a 150-es vasútvonal felújítása idején 2022. május 1-től

Pályafelújítás miatt május 1-jétől a Keleti pályaudvar és Délegyháza között is a Volánbusz veszi át az utasszállítást

Részletes menetrend, tájékoztató füzet – 150-es pótlás

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe. Ekkortól a teljes vonalon szünetelni fog a vonatforgalom, nem közlekednek vonatok a Keleti pályaudvar és Délegyháza közötti szakaszon sem. A Volánbusz autóbuszai pótolják a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es) vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszát, valamint a Délegyháza–Kunszentmiklós és Kelebia közötti térséget is. A közlekedési társaság növeli a kapacitását, több buszt állít forgalomba. A változások miatt a MÁV–Volán-csoport arra kéri az utasait, hogy előre tájékozódjanak, és tervezzék meg utazásukat!

A 150-es számú Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal rekonstrukciós munkálatainak következő ütemeként, 2022. május 1-jétől a Budapest és Délegyháza közötti, elővárosi szakaszon is szünetel a vonatközlekedés. Ennek megfelelően, az elővárosi térségben is a Volánbusz regionális autóbuszjáratai veszik át a vasút szerepét – ahogyan az február 1-jétől már a Délegyházától délre eső vonalszakasz esetében is történik.

A vasutat a helyközi autóbuszközlekedés bővítésével, új buszvonalakkal pótoljuk, az alábbiak szerint:

  • Ütemes menetrend
    Az adott napszakra jellemző utasszámot figyelembe véve, egyenletes követési időközönként indulnak az autóbuszok.
  • Gyorsjáratok
    Minden érintett település és Budapest között, mindkét irányban, egész nap közlekednek gyorsjáratok is.
  • Átszállási kapcsolatok
    Biztosítjuk az átszállási kapcsolatokat a közvetlen járatokkal nem elérhető útirányokban.

Az elővárosi szakaszon a változás a jelenleg közlekedő járatok közül csak
655 (Budapest–Dunaharaszti–Taksony–Délegyháza) autóbusz-vonalon járókat érinti, a többi, jelenleg is használatban lévő vonal menetrendje változatlan marad.

A MÁV-START május 1-jétől nem közlekedteti tovább a Délegyháza és Kunszentmiklós-Tass között, valamint a Kecskemét és Kelebia között közlekedő vonatpótló autóbuszjáratokat, ezek helyett a vasútvonal mentén a meglévő és új helyközi autóbuszjáratok biztosítják az eljutási lehetőségeket. Az alábbiakban bemutatjuk a vasútvonal pótlásának rendjét, eljutási lehetőségeket és a jegyvásárlás menetét:

Térkép a 150-es vasútvonal elővárosi szakaszát pótló regionális autóbuszvonalakról

Az autóbuszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget.

Az M3-as metró felújításának jelenlegi szakaszában (várhatóan május közepéig), a metrópótló buszok közvetlen elérése érdekében, a munkanap reggeli időszakban a térségből érkező autóbuszok a Nagyvárad tér érintésével közlekednek.

A Soroksári úton közlekedő autóbuszok május 1-jétől megállnak a Budapest, Festékgyár megállóhelyen is (a 66-os BKK járatok megállójában).

A 660-as, 1110-es és 1115-ös vonalak május 1-jétől megállnak a Dunaharaszti elágazás (Némedi út) megállóhelyen is (a Népliget felé csak leszálló, a Népliget felől csak felszálló utasok részére).

A járatok többségénél alacsonypadlós, nagy kapacitású, háromtengelyes szóló vagy csuklós autóbuszok végzik majd a szállítást annak érdekében, hogy lehetőség szerint valamennyi utas számára biztosítani lehessen az ülőhelyen történő utazás lehetőségét.

Díjszabási információk

Vasúti bérletek elfogadása az autóbuszokon

A 2022. április 30-ával bezárólag megváltott vasúti bérleteket – érvényességi idejük végéig – a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokon azonos települések közötti utazás céljából fogadjuk el.
Menetrend szerinti helyközi járatainkon a START-Klub kártyákat nem fogadjuk el.

Hol vásárolhatók a Volánbusz járataira érvényes díjtermékek?

Helyközi jegyek

  • Bérletek a Volánbusz értékesítő partnereinél:
    https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/szemelyes-vasarlas/partnerek
  • Övezetes bérletek a MÁV vasúti pénztáraiban
    A vasúti pénztárakban övezetes bérletek vásárolhatók, ehhez azonban Volánbusz bérletigazolvány kiváltása szükséges, amit a Volánbusz pénztáraiban lehet beszerezni.
  • Online az 1110, az 1111, az 1113 és az 1115-ös vonalak járataira válthatók meg:
    https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-jegyvasarlas
  • Applikációban
    információ: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/mobiljegy
  • A járművezetőnél:
    Utasaink a járatok fedélzetén is tudnak menetjegyet váltani azon megállóhelyeken és állomásokon, ahol kötelező elővételt nem alkalmazunk. Az autóbuszokon a vásárlás csak készpénzzel lehetséges. Kérjük, gondoskodjanak a menetjegy vásárlásához megfelelő címletű pénzről, mert az autóbusz-vezető pénzváltásra, nagy címletű pénzből történő visszaadásra nem köteles.

Helyközi bérletek

  • A Volánbusz autóbusz-állomásain található pénztáraiban:
    https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/szemelyes-vasarlas/allomasok-es-penztarak)
  • MÁV vasúti pénztárakban:
    A 653-as, 5285-ös és az 1115-ös vonal viszonylataira megválthatók helyközi viszonylatos bérletek, melyeken gépi ráírással szerepel az induló és célállomás (esetenként az átszállási hely).
  • Online:
    Az online megváltott bérletet a Pest megyei automatákban lehet kinyomtatni.
    https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-jegyvasarlas
  • Applikációban (információ: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/mobiljegy)
    Az applikációban vásárolt helyközi bérletekhez bérletigazolvány, illetve viszonylatigazolás kiváltása szükséges, amit a Volánbusz pénztáraiban lehet beszerezni.
  • Értékesítő partnereknél:
    • ​Posta
      • Taksony, Wesselényi Miklós utca 1.
      • Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 38.

      • Dömsöd, Kossuth Lajos utca 90.
      • Kunszentmiklós, Kálvin tér 14.
      • Kunszentmiklós, Vasút utca 4.
      • Szabadszállás, Kossuth Lajos út 1.
      • Fülöpszállás, Bajcsy-Zsilinszky u. 5/b.
      • Soltszentimre, Szentimre utca 26/a.
      • Tabdi, Kossuth Lajos utca 11.
      • Kiskőrös, Petőfi Sándor tér 19.
      • Soltvadkert, Szentháromság utca 15.
      • Pirtó, Dózsa György utca 20.
      • Kiskunhalas, Kanizsa tér 2.
      • Kiskunhalas, Köztársaság utca 11.
      • Balotaszállás, Balassi Bálint utca 19.
      • Kisszállás, Fő utca 18.
      • Tompa, Kossuth utca 28.
      • Kelebia, Bajcsy-Zsilinszky u. 56.
    • Egyéb értékesítő partnerek:
  • Övezetes bérletek:
    A vasúti pénztárakban vásárolhatók helyközi övezetes bérletek is, melyekre az utas írja rá a viszonylatot. Ezen díjtermékek esetében a teljes árú bérlet használatához fényképpel ellátott bérletigazolvány, a kiemelten kedvezményes bérletek használatához viszonylatigazolás szükséges, amit az utas a Volánbusz pénztárakban tud kiváltani.
  • Dunaharaszti zónabérlet:
    A Volánbusz Pest megyei pénztáraiban és weboldalán váltható meg.
    Dunaharaszti zónabérlettel a települést kiszolgáló valamennyi Volánbusz- és MÁV-HÉV-járat igénybe vehető településen belüli, valamint Budapestre történő utazáshoz.


További tudnivalók az autóbusz-menetjegyek és bérletek vásárlásához

Azon menetjegyek, melyeken a pontos indulási idő, vonal és járatszám is szerepel, kizárólag a rajtuk szereplő időpontban induló autóbuszon használhatók fel utazásra

Díjszabási kedvezmény

A jelenleg érvényben lévő díjszabási rendnek megfelelően az autópályán át közlekedő gyorsjáratok esetében a rövidebb, Soroksári úton át közlekedők esetén érvényes díjszabást alkalmazzuk, melynek köszönhetően a menetdíjban nem lesz különbség a több útirányon át közlekedő járatok között. Ennek alapján valamennyi járat egyetlen bérlettel igénybe vehető lesz a bérleten szereplő viszonylatban, függetlenül attól, hogy a járat mely útvonalon közlekedik.
(A díjszabási kedvezmény az 1110, 1111 és 1113 sz. vonalakon csak a Budapest, Népliget autóbusz-állomás és Dömsöd, Kossuth L. u. 136. közötti szakaszon érvényes.)

 

Menetjegyvásárlás átszállásos utazás esetén

Eltérően a vonatjegyektől – melyek esetében a vasúthálózaton belül bármely két vasútállomás közötti útvonalra (viszonylatra) lehet vásárolni, mely útvonalon több vonattal, átszállással is lehet utazni – az autóbuszok esetében menetjegyet egy konkrét járat két megállója közötti útvonalára lehet váltani. A menetjegy átszállásra nem jogosít. Tehát két autóbusz-megálló közötti utazás esetén, ha át kell szállni, mindkét szakaszra külön jegyet kell vásárolni: a kiindulópont megállójától az átszállóhelyig, illetve az átszállóhelytől a célmegállóig kell megvásárolni a jegyet.

Ha az úticélunk eléréséhez vonattal/vonatpótló busszal és helyközi busszal, átszállással kell utazni, akkor a vasúti szakasz kezdő- és célállomása között (vonat-busz-átszállóhelyre) vonatjegyet kell váltani, a helyközi buszos szakaszra pedig értelemszerűen autóbusz-menetjegyet.

Bérletek esetében az azon feltüntetett útvonalon (viszonylaton) belül, a jelölt átszállóhelyen átszállással is lehet utazni.

Viszonylatot – előre nyomtatottan – nem tartalmazó bérletek esetében a teljesárú bérlet használatához fényképpel ellátott bérletigazolvány, a kiemelten kedvezményes bérletek használatához – diákok esetében érvényes diákigazolvány mellett – viszonylatigazolás is szükséges, melyet az utas a Volánbusz-pénztárakban tud kiváltani.

 

Budapest-bérlet kiegészítő jegyek, bérletek

Meghatározott elővárosi, agglomerációban közlekedő járatok Budapest-bérlettel igénybe vehetők. A Budapest-bérlet érvényességének szakaszhatára a menetrendben fel van tüntetve.

Budapest közigazgatási határán kívül található, meghatározott településekre történő utazáshoz a Budapest-bérlet mellé kiegészítő bérletet vagy menetjegyet kell váltani. A kiegészítő bérletet vagy menetjegyet a Budapestre beutazó utasnak a Budapest közigazgatási területén lévő első budapesti megállóhelyig, a Budapestről kiutazó utasnak a Budapest közigazgatási határán belül fekvő utolsó budapesti megállóhelytől kell megvásárolnia.

Budapest-bérlet kiegészítő díjtermékek Kunszentmiklós, vasútállomásig megválthatók.

További információk a Budapest-bérlet kiegészítő termékek használatáról:
https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/helykozi-dijszabasi-informaciok/informaciok-a-jegyek-es-berletek-hasznalatarol#helykozikedvezmeny

 

Kezdő- és célmegállók

A helyközi autóbuszjáratok egy-egy településen belül több megállóhelyen is megállhatnak. Mivel az autóbusz-menetjegyek és bérletek ára is a megtett távolságtól függ, meg kell határozni, hogy pontosan melyik megállótól melyik megállóig kíván utazni: ez rákerül a bérletre, illetve a menetjegyre.
Az autóbuszvonalak menetrendjei elérhetők a Volánbusz honlapján. Utazását a www.menetrendek.hu oldalon vagy a Google térképén is megtervezheti; ezek segítségével könnyű meghatározni az adott szakasz kezdő- és végpontját.

 

Elővételes vásárlás:

A bérletek és menetjegyek maximum 30 nappal előre vásárolhatók meg.

 

Számla kiállítása

Csak a vásárlással egyidejűleg lehetséges. Kedvezményes menetjegyről és bérletről történő számla kiállítása kizárólag természetes személy, nevelési-oktatási intézmény és nevelési-oktatási intézmény fenntartójának számlázási címére lehetséges. Nevelési-oktatási intézmény vagy annak fenntartója esetében a számla csakis a vele jogviszonyban álló gyermekek, tanulók utaztatása céljából megvásárolt kedvezményes utazási igazolványok után állítható ki, ezért erről a vevőnek minden egyes számla igénylésekor nyilatkoznia kell a Volánbusz Zrt. formanyomtatványán (https://www.volanbusz.hu/uploadfiles/58_nyilatkozat.pdf)

Jegyek, bérletek visszaváltása

Az elővételben megváltott díjtermékek visszaváltása pénztárainkban – a díjtermék ellenében – kezdeményezhető a vonatkozó kérelem kitöltésével. A visszatérítés a Volánbusz Zrt. üzletszabályzatában meghatározott feltételek szerint történik.

Online megváltott menetjegyek visszaváltása az alábbi oldalon kezdeményezhető: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-jegyvasarlas/visszavaltas.

Az applikációban megváltott – fel nem használt érvényesség előtti – díjtermékek visszaváltása az alkalmazáson belül indítható.

Buszközlekedés a vágányzár alatt Dunavarsányban

653 Budapest, Népliget ◄► Soroksár ◄► Dunaharaszti ◄► Taksony ◄► Kiskunlacháza ◄► Kunszentmiklós ◄► Szabadszállás ► Kiskunhalas)

654 Budapest, Népliget ◄► Soroksár ◄► Dunaharaszti ◄► Taksony ◄► Délegyháza ◄► Kiskunlacháza

655 Budapest, Népliget ◄► Soroksár ◄► Dunaharaszti ◄► Taksony ◄► Délegyháza

Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan kb. 35, a lassújáratokkal átlagosan kb. 50 perc alatt érhető el.

A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át közlekednek

  • munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15-20 percenként,
  • hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként.

656 Budapest, Népliget ◄► M5 ◄► Taksony ◄► Délegyháza

657 Budapest, Népliget ◄► M5 ◄► Délegyháza

658 Budapest, Népliget ◄► M5 ◄► Taksony ◄► Délegyháza ◄► Kiskunlacháza (◄► Kunszentmiklós)

Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomási elágazás, valamint esetenként, elsősorban a műszakos kiszolgálási időpontokhoz igazodóan Kunszentmiklós, vasútállomás megállóhelyek között gyorsjáratok közlekednek Dunavarsányon át (esetenként Taksony érintésével) az M5-ös autópálya–M51-es autóút–51-es út útvonalon

  • munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15-20 percenként,
  • hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként.

659 Budapest, Népliget ◄► Soroksár ◄► Dunaharaszti ◄► 51-es út ◄► Délegyháza ◄► Kiskunlacháza ◄► Kunszentmiklós

Munkanapokon csúcsirányokban Dunaharaszti, Némedi út térségéből is biztosítunk közvetlen kapcsolatot Taksony, Dunavarsány, Délegyháza településekkel.

A Kiskunlacházáig, illetve Kiskunlacházától közlekedő járatok alapvetően 3-15 perces átszállási időkkel biztosítják Kiskunlacházán a Kunszentmiklós irányú átszállási lehetőségeket.

A gyorsjáratok és a Soroksári úton át menők közösen is egyenletes követési időt biztosítanak, így Budapest és Dunavarsány között

  • munkanapokon jellemzően átlagosan 30, a délutáni csúcsidőszakban 10, a reggeli csúcsidőszakban 5-10,
  • hétvégén jellemzően 60, a délutáni időszakban 30-60, a reggeli időszakban 10-20 perces követési időkkel közlekednek a járatok.