A megoldás: a kereső!

Legkényelmesebben a letöltést nem igénylő webes kitöltőfelületen módosítható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezet, sőt az előző évekre vonatkozó bevallások önellenőrzése is ezen a felületen végezhető el a leggyorsabban.

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA felületen egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezen lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért.

Aki módosítani szeretné a tervezetet, az a portál keresőfunkciójának használatával tudja a legkönnyebben megtalálni a kiegészítendő tételt. Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy „bérbeadás”, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A rendelkező nyilatkozatok (önkéntes pénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítási szerződés) esetében a visszautaláshoz a pénztár, a szolgáltató, a biztosító megnevezését, adószámát és bankszámlaszámát kell feltüntetni.

Akinek van KAÜ azonosítója (ügyfélkapu regisztráció, elektronikus személyi igazolvány vagy telefonos azonosító), az az eSZJA portálon letöltheti a korábbi négy évben, valamint az idén benyújtott szja-bevallását, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását. A 19SZJA és 20SZJA bevallások önellenőrzésében segít a felület önellenőrzést támogató funkciója, ami az előzménybevallás adatai és az adózó által módosított adatok alapján automatikusan kiszámolja és kitölti az önellenőrzéses mezőket.

Érdemes minél előbb ügyfélkaput nyitni, mert így azonnal elérhetővé válik az szja-bevallási tervezet és a kiegészítés néhány gombnyomással kényelmesen, otthonról is elintézhető.

Üdvözlettel:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóság