Március 16-ig kérhetó az szja-bevallási tervezetek postázása

Még egy hónapig akár SMS-ben is kérhető a postázás – NAV közlemény

Akinek még nincs KAÜ azonosítója (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni, az idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-áig.

A NAV idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Saját adóbevallási tervezetét március 15-étől bárki megnézheti elektronikusan a NAV honlapjáról elérhető eSZJA aloldalon . Akinek nincs KAÜ azonosítója, március 16-áig többféle módon is, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával kérheti a tervezet postázását többek között:

– SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet
és a születési dátumot a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn),
– a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
– levélben,
– a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK),
– telefonon a 1819-es hívószámon,
– személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. Aki lecsúszik a március 16-ai határidőről, május 20-áig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-ig.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal