Tervezett erdőgazdálkodási munkák 2021.

Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt, a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált. Jelenleg Magyarországon az egyetlen szénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő. A kormány a meglévő erdők fenntartásával segíti a szénmegkötő kapacitás megőrzését, az új erdők telepítésével pedig növeli azt. A szemléletformáló kommunikáció célja, hogy a lakosság minél szélesebb körét megszólítsák és bevonják a témába.

A Pilisi parkerdő Zrt. tájékoztatójában bővebben is olvashat a környezettudatosságról, az országfásítási programról, illegális hulladék- és zöldhulladék  elhelyezésről, fakitermelésről és a belterületen előforduló vadbetörésekről. A rendszeresen előforduló vészhelyzetek számának csökkentéséhez lakossági együttműködésre van szükség, alábbi linken felelősebb cselekvésre ösztönző részletes leírást találnak, bővebb információt pedig a www.parkerdo.hu címen is kaphatnak.

A helyi zöldhulladék elszállítást évente kétszer – ősszel és tavasszal – a Multiszint Kft. (http://www.multiszint.hu/dunavarsany) végzi Dunavarsány területén. Az ezen felül keletkező zöldhulladék elszállítást közvetlenül a cégtől kell megrendelni.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatója kattintás után nyílik meg!