Lehet, hogy az évtized hóvihara jön?

Az Országos Meteorológiai Intézet és a Pest Megyei Katasztródavédelmi Igazgatóság tájékoztatása alapján az alábbiakról tájékoztatjuk a lakosságot.
Egyre több hírportál hozza le a hírt, hogy időjárásunkban gyökeres fordulat következik be csütörtökön, és a tél brutálisan lecsap országunkra. Egyes forgatókönyvek esetén ez akár meg is valósulhat, de egyelőre ne tegyük le a voksunkat egyik mellett sem! Megpróbáltuk összeszedni az információkat, amit biztosra tudunk (vagy legalábbis elég nagy eséllyel bekövetkezhetnek), valamint a helyzetben rejlő bizonytalanságokat is.
Ami biztos:
– Csütörtökön markáns lehűlés érkezik, a Dunántúlra már éjszaka megérkezik a hideg, fagyos levegő
– Az ország nagyobb részén éjszaka, reggel enyhébb idő lesz, mint a délutáni órákban
– Estére országszerte fagypont alá hűl le a levegő
– Sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél
– A csapadék nagyja a nap első felében fog lehullani, amely napközben egyre inkább a keleti országrészre korlátozódik
Bizonytalanságok, forgatókönyvek:
– A legnagyobb kérdés a halmazállapot! A már szerdán érkező csapadékzónából először a legtöbb helyen eső fog esni, majd egyre nagyobb területen havazás vagy akár ónos eső válthatja az esőt. A legnagyobb bizonytalansági faktor, hogy a fagyos levegő mikor éri utol a csapadékzónát, mikor tud tartósan átváltani a halmazállapot. Eléggé eltérő forgatókönyvek vannak egyelőre, de szélsőségesebb esetben akár vastag, napokon át megmaradó hótakaró is kialakulhat nagy területen, nagyobb eséllyel az ország északi részein.
– Amennyiben hó formájában gyűlik össze nagyobb mennyiség, kérdéses még a hó minősége, hiszen porhó esetén az erős, viharos szél akár komolyabb hófúvásos helyzetet is eredményezhet.
– A viharos szélre több helyen is elég jók az esélyek, azonban érdemes azt is hozzátenni, hogy ez az érintett területek nagy részén ez inkább 60-80 km/h-át jelenthet, és kisebb térségekben tűnik úgy, hogy ennél nagyobb széllökések lehetnek, legalábbis a jelenlegi valószínűségi előrejelzések ezt támasztják alá. A legszelesebb körzetek egyébként a Dunántúli-középhegység magasabb részei és a Balaton környéke lehetnek.
– Amennyiben vastag hótakaró alakul ki csütörtökön, a hétvégére megnyugvó légkörben a derült, kevésbé szeles tájakon igen erős fagyok is előfordulhatnak, akár -15, -20 fok alatti minimumok is lehetnek. Az extrém fagyok területe erősen függ a vastag hótakaró kiterjedésétől.
Ne féljünk, de készüljünk fel amennyire lehet:
Forrás:OMSZ, Katasztródavédelem