Nyilatkozni kell az iparűzési adóval kapcsolatos adóelőleg-kedvezményekről

Tisztelt Adózók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a NAV honlapján 2021. január 25-én elérhetővé vált a 21NYHIPA jelű nyilatkozat, melynek benyújtásával a 639/2020. (XII.22.) Korm. rendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozások 2021. február 25-éig elektronikusan nyilatkozhatnak helyi iparűzési adóval kapcsolatos adóelőleg-kedvezményük érvényesítéséről.

Amennyiben a nyilatkozatukat nem nyújtják be a törvényi határidőig – és késedelmüket hitelt érdemlően nem igazolják (igazolási kérelem) – a kedvezmény érvényesítésére nem válnak jogosulttá. Korábban már jeleztük, hogy az iparűzési adóban a tételes KATA adóztatást választó adóalanyoknak a kedvezmény érvényesítése automatikus, nekik nem kell a kormányrendeletben szereplő nyilatkozatot benyújtaniuk.

A 21NYHIPA nyilatkozat Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) futó kitöltőprogramja és a hozzá tartozó útmutató a NAV honlapján a:

www.nav.gov.hu → Nyomtatványkitöltő programok → Nyomtatványkitöltő programok → Programok részletes keresése útvonalon található meg.

Közvetlenül ide kattintva is elérhető: https://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Dunavarsány, 2021. január 26.

dr. Szilágyi Ákos
jegyző