Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről és intézkedésekről

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Európában, Magyarországon és kétség kívül Dunavarsányban is, a vírus már a szükebb közösségekben terjed. 2020. November 2-től változtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, az alábbi összefoglalóban minden kérdésre igyekszünk választ adni.

A cél, hogy az életeket megvédjük úgy, hogy közben az ország működőképességét megtartsuk és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. A védekezés tehát több fronton zajlik, egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolába járó gyermekeinket, és biztosítani kell a gazdaság zavartalan működését, mert Magyarországnak működnie kell! Ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Tartsuk be a szabályokat, és együtt újra sikerülni fog!

  • Kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken. November 2-tól kötelező a maszkviselés a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is, és azt kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni. Aki ezeken a helyszíneken külön felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, azt ki kell vezettetni az adott étteremből, szórakozóhelyről, üzletből. Az ellenőrzéseket a rendőrség is végezheti, és azt a helyet, ahol nem tartják be a szabályokat, be is zárhatja.
  • Emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is.
  • Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • Szeptember 21-től a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva.
  • 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény továbbra sem tartható.
  • Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra, a gyakori és alapos kézmosásra, és ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor hívja háziorvosát!
  • Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés ellen. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nehany-egyszeru-magatartasi-szabaly-betartasaval-sokat-tehetunk-fertozes-ellen
  • Egyéni felelősség – Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről.
  • A vírus külföldről  történő behurcolásának veszélye miatt július 15-én bizonyos országokat érintően beutazási korlátozások léptek életbe, majd szeptember 1-jei hatályba lépéssel tovább szigorította a Magyarországra történő  beutazást. Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig hatósági házi karanténba kell vonulniuk, amelyet csak önköltségükre elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredmény esetén lehet feloldani. A PCR-tesztek árát a kormány hatósági árassá tette.
  • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. A közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.
  • A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.
  • Iskolák, óvodák – Kiemelten fontos a szülők és a tanárok felelőssége. A tanévet normál menetrend szerint tervezi a kormány, az iskolák protokollt kaptak a járvány elleni védekezést segítő teendőkről. Továbbra is alapfontosságú, hogy beteg, a koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne engedjenek a szülők közösségbe. Felelős szülői magatartással, az alapvető óvintézkedések betartásával elkerülhető az iskolákat érintő korlátozások bevezetése. Októbertől az iskolákba és az óvodákba csak testhőmérséklet-mérést követően lehet belépni, a lázas gyermeket el kell különíteni és a szülőt, gondviselőt haladéktalanul értesíteni kell.
  • Minden koronavírusgyanús embernél rendelnek PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. Hol  lehet csináltatni hivatalos PCR-tesztet? Lista: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat
  • A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt. Az élelmiszerüzletek, patikák, drogériák a megszokott rendben fogadhatják a vásárlókat. Ugyanakkor továbbra is fontos az idősek védelme. Kérjük az időseket, hogy fokozottan figyeljenek magukra, és hordjanak maszkot!
  • Az idősek és a betegek védelme érdekében látogatási és intézményelhagyási tilalom van érvényben az idősotthonokban és az ország minden szociális intézményében. Valamint teljes körű látogatási tilalom a kórházakban, illetve az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.
  • Az egészségügyi védekezés része, hogy a kormány mindenkinek ingyenesen biztosítja az influenza elleni védőoltást.  Ezt a háziorvostól kell kérni. A koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozóknak különösen fontos, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével, mert nagy szükség van arra, főképpen a koronavírus-járvány idején, hogy legalább az egyik betegséggel szemben védettek legyenek.
  • A kormány célja, hogy a munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is megvédje. Az elmúlt hónapokban több, a magyar családokat, a magyar vállalkozásokat és a gazdaság talpra állását segítő intézkedés született. A Gazdaságvédelmi operatív törzs is folyamatosan dolgozik. A kormány a  háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot 2021. június 30-ig meghosszabbítja, és januártól újabb otthonteremtési támogatások is életbe lépnek.
  • A járványügyi készültség alatt is működik az Operatív Törzs, és szükség esetén járványügyi bevetési egységet rendel ki oda, ahol a fertőzés felüti fejét.
  • Kérjük, hogy aki külföldre utazik, az tájékozódjon a  konzuliszolgalat.kormany.hu  honlapon a célországban aktuális járványügyi helyzetről és utazási korlátozásokról!