Információk a szennyvíztelep felújításáról

Információk a szennyvíztelep felújításáról

 

A DPMV Zrt. dunavarsányi szennyvíztisztító telepének technológiai korszerűsítése lassan véget ér, így az a XXI. századnak megfelelő, környezetbarát, modern víztisztítási technológiával fog működni.

A szennyvíztisztító telep kivitelezési munkálatai az előre meghatározott ütemterv szerint haladnak, a telep készültségi foka – a kivitelező szerint – jelenleg 84-86% körüli. Ha a további munkálatok is terv szerint haladnak, valószínűleg tartható a projekt előzetesen várt év végi befejezése. Ebbe az időszakba belefér a hatóságok által előírt fél éves próbaüzem időtartama is. A telep megépültével és a sikeres próbaüzem lefolytatásával a projekt lezárásához szükséges hatósági engedélyek kiadása elől elhárulnak az akadályok.

Jelenleg a régi ülepítéses technológia kiváltása van folyamatban, ami a kettes tó leeresztésével és az iszap kitermelésével együtt, időszakosan ugyan, de intenzívebb szaghatással járhat. A régi és az új technológia közötti átállás a március végére várható próbaüzemmel kezdődik, amellyel párhuzamosan a jelenleg is használt hármas tó leeresztése és iszaptalanítása megtörténik. A korszerűsítési projekt lezárása és az új technológiára való teljes átállás, vagyis az üzemszerű működés előreláthatólag 2020. végén kezdődik.

A korszerűsítés mindannyiunk érdeke, és környezetünk megóvása mellett térségünknek is fontos lépés a jövőbe. Az új technológia a tapasztalatok szerint jelentősen csökkenti majd a szennyvíztisztás során keletkező szaghatást. Sajnos a technológiák közötti átállás során a szennyvíziszap kiemelése időszakosan a szaghatás felerősödésével járhat az idei tavaszi-nyári időszakban. A felmerülő kellemetlenségek miatt szíves megértésüket és türelmüket kérjük. A korszerűsítési projekt lezárása során esetlegesen felmerülő kérdésekkel kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésükre.