Katolikus Egyház

Dunvarsányi Katolikus Egyházközség

Elérhetőség:
Plébánia Hivatal
Cím: 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 25.
Telefonszám: +36-30-287-7234

A Dunavarsányi Katolikus Egyházközség a Váci Egyházmegyéhez, a Kiskunlacházi Esperesi Kerülethez tartozik. Két temploma van: a kisvarsányi Szent Kereszt Felmagasztalása Templom és a Nagyvarsányi Szent Vendel Templom, Dunakisvarsányban 1909-ben keresztet állítottak a mostani templom helyén. Később a templom közös összefogással épült, amit 1936. június 16-én szenteltek fel. A toronyban három harang található. A templom mellett található XXIII. János pápa életnagyságú szobra, melyet Fonódi Sándor Kanadából hazatért hazánkfia – aki a templomot is teljesen felújíttatta – adományozott, szeretett volt lelkipásztorának, Vági Lászlónak adózva.
Nagyvarsányban a néplányok 1920. szeptemberében telepedtek le, 11 évig tartózkodtak itt. Azt a templomot 1937. Október 20-án, Szent Vendel napján áldották meg. Itt 2 harang szólítja a híveket közös imára.
2002-ben teljesen felújított templomok várják Dunavarsányban a lelkiekben gazdagodni vágyókat.

A templomokon kívül szorosan együttműködünk a különböző szervezetekkel: pl. Dunavarsány Város Önkormányzatával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete folyamatosan, a szükséghez igazodva segíti a rászorulókat, Rózsafüzér társulat is tevékenykedik. A hitoktatást hitoktatók segítségével végezzük, a hittan az iskola órarendjébe is beépült, közel 250-en vesznek részt az órákon.

Lelkipásztori szempontból ide tartozik még Majosháza, Bugyi és Délegyháza, ahol új templom épült az elmúlt években. 2000. Szeptember 30-án áldotta meg Keszthelyi Ferenc megyéspüspök.

A község plébánosa 2022-től Finta Lajos. A szertartások időpontja:

Kisvarsányban: vasárnap délelőtt 9:30 óra,
Nagyvarsányban: vasárnap délelőtt 11 óra.

Délegyházán és Bugyin váltakozva: egyik hétvégén szombat délután 18 óra, másik hétvégén vasárnap reggel 8 óra.